ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

«Ηθική»


Καλλιεργούμε τα φυτά μας με βάση την Βιοδυναμική μέθοδο, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή επιρροή στο φυσικό μας περιβάλλον. Ορισμένες φορές κάποια φυτά που είναι αδύνατον να τα συλλέξουμε μόνοι μας από την άγρια φύση καλλιεργούνται ειδικά για εμάς. Με αυτόν τον τρόπο το φυσικό περιβάλλον δεν καταστρέφεται.

Η τοπική κοινωνία προστατεύευται επίσης μέσω προγραμμάτων fair trade. Στα μέρη που καλλιεργούνται για την εταιρεία μας φυτά, δημιουργούμε στένες σχέσεις με τους τοπικούς αγρότες έτσι ώστε να τους βοηθήσουμε να μετατρέψουνε τις συμβατικές τους καλλιέργειες σε βιολογικές ή βιοδυναμικές καλλιέργειες.

Με αυτόν τον τρόπο η Weleda προσφέρει όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική υποστήριξη σε αυτές τις κοινότητες. Οι άνθρωποι οι οποίοι δουλέυουν για την Weleda είναι το ίδιο σημαντικοί για την ποιότητα της εταιρείας όσο και η χρήση υγειών οργανικών φυτών.

 

Παραδείγματα προγραμμάτων Fair Trade της Weleda:

 

Fair Trade Αλόη

Τόπος παραγωγής: Βραζιλία

Εποχή θερισμού: Καλοκαίρι

Μέθοδος παραγωγής: Βιοδυναμική

Η Αλόη ευδοκιμεί σε ερημικές περιοχές, γι’αυτό και η Βραζιλία αποτελεί την ιδανική τοποθεσία καλλιέργειας. Η εταιρεία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την “Κασσιοπεία”, τον προμηθευτή της αλόης που εξασφαλίζει για την εταιρεία εξαιρετικής ποιότητας βιοδυναμικού τζέλ αλόης. Ο προμηθευτής βρίσκεται επίσης σε κοντική απόσταση από τις εγκαταστάσεις της Weleda στην Βραζιλία έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται πάντα φρέσκες πρώτες ύλες.
 

 

Fair Trade Άρνικα

Τόπος παραγωγής: Γαλλία

Εποχή θερισμού: Μέσα Ιουλίου

Μέθοδος παραγωγής: ’Αγρια συγκομιδή με τα χέρια

Η άρνικα, φυτρώνει σε μεγάλα υψόμετρα αιχμαλωτίζοντας την ζέστη του ήλιου. Εξαιτίας της μεγάλης ανθρώπινης εκμετάλλευσης των εκτάσεων στα όρη Vosges στην Γαλλία, η άρνικα κινδυνεύει ανησυχητικά. Η Weleda έχοντας ως στόχο όχι μόνο να εξασφαλίσει τα αναγκαία αποθέματα σε άρνικα αλλά και να σώσει αυτό το τόσο ουσιώδες στοιχείο του τοπικού οικοσυστήματος συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο του Metz, τις τοπικές κοινότητες της περιοχής καθώς και με τους εκπροσώπους του περιβαντολλογικού πάρκου. Απο την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η συνεργασία, το φυτό άρνικα επέστρεψε στα «πάτρια εδάφη» του και ξανα-αναπτύσσεται.

 

Fair Trade Σημύδα

Τόπος παραγωγής: Τσεχία

Εποχή θερισμού: Μάιος-Ιούνιος

Μέθοδος παραγωγής: Οργανική

Η μεγάλη ζήτηση σε λάδι σημύδας κατά της κυτταρίτιδας οδήγησε στην δημιουργία ενός συνεταιρισμού με τον Leo Taraba στην Τσεχία. Κάθε χρόνο 500 τόνοι φρέσκων φύλλων σημύδας συλλέγονται με το χέρι. Η Weleda πληρώνοντας τον κύριο Taraba για τα φύλλα σημύδας πάνω από τις τιμές της αγοράς όχι μόνο του παρέχει την δυνατότητα να πληρώνει σε καθημερινή βάση τους εργάτες τους, αλλά και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης των μαθητών των τοπικών σχολείων για την καλλιέργεια και το περιβάλλον.

 

Fair Trade Καλέντουλα

Τόπος παραγωγής: Γερμανία

Εποχή θερισμού: Τέλη Ιουνίου-Ιούλιος

Μέθοδος παραγωγής: Βιοδυναμική

Ο κήπος της Weleda στην Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος βιοδυναμικός κήπος σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 800,000 άνθη βιοδυναμικής καλέντουλας συλλέγονται κάθε χρόνο με το χέρι για την παραγωγή της παιδικής και βρεφικής σειράς προϊόντων.
 

 

 

Fair Trade Ίριδα

Τόπος παραγωγής: Τοσκάνη, Ιταλίας

Εποχή θερισμού: Ιούνιος- Αύγουστος

Μέθοδος παραγωγής: Βιοδυναμική

Τα τελευταία 15 χρόνια η Weleda συνεργάζεται με την φάρμα Ca’ dei’ Fiori που καλλιεργεί την ίριδα. Η ίριδα καλλιεργείται βιοδυναμικά κάτω από τις πιο αγνές και υψηλές ποιοτικά συνθήκες. Η ρίζες της ίριδας θεωρούνται ώριμες μετά από 4 χρόνια καλλιέργειας. Από την στιγμή που αυτά τα 4 χρόνια περάσουν, οι ρίζες συλλέγονται με το χέρι, αποξηραίνονται, κόβονται, αφήνονται να ωριμάσουν ακόμη περισσότερο και στη συνέχεια βράζονται και φτιάχνεται ένα εκχύλισμα το οποίο και χρησιμοποιείται στην σειρά προϊντων περιποίησης προσώπου με ίριδα.
  

Fair Trade Λεβάντα

Τόπος παραγωγής: Μολδαβία

Εποχή θερισμού: Αεχές Ιουλίου

Μέθοδος παραγωγής: Οργανική


Περίπου 40 χιλιόμετρα μακρυά από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, η Weleda δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να θέσει σε εφαρμογή το έργο δημιουργίας εκτάσεων οργανικής καλλιέργειας για την καλλιέργεια της λεβάντας. Το εύφορο μαύρο έδαφος σε συνδυασμό με τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια της Μολδαβίας αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας για αυτό το φυτό.

Πολλοί άνθρωποι στην Μολδαβία, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, ζούν σε συνθήκες φτώχειας. Η Weleda δουλεύει με πάνω από 200 εποχιακούς εταίρους στην περιοχή για τις ανάγκες της συγκομιδής της σοδειάς. Μέσα από αυτό τον συνεταιρισμό, η Weleda υποστήριξε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να υποστηρίζει την οργανική καλλιέργεια στις περιοχές αυτές και έδωσε την δυνατότητα στους αγρότες να εξαγάγουν τα προϊόντα τους με μια μακροπρόθεσμη εγγύηση. Αυτή η εξασφαλισμένη ζήτηση υποστηρίζει και ενισχύει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, η οργανική καλλιέργεια της λεβάντας στην Μολδαβία ενισχύει συν τοις άλλοις και την συνέχιση της παραγωγικότητας του εδάφους καθώς και την περιβαντολλογική ευημερία της περιοχής.

Fair Trade Λεμόνι

Τόπος παραγωγής: Σικελία, Ιταλία

Εποχή θερισμού: Ιούλιος

Μέθοδος παραγωγής: Βιοδυναμική

Τα λεμόνια αποτελούν βασικό συστατικό στα περισσότερα προϊόντα της Weleda τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά τους οφέλη. Η Weleda, για να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας και την απαραίτητη ποσότητα σε χυμό και αιθέριο ελαίο λεμονιού, συνεργάστηκε με την ευρέως γνωστή επιχείρηση Salamita.

Οι Francesco και Concetta Salamita, ενώνουν τις προσπάθειες 100 αγροτών που καλλιεργούν λεμόνια στην περιοχή της Σικελίας στην Ιταλία. Ο κάθε αγρ΄΄οτης ακολούθει στις μεθόδους καλλιέργειας αυστηρές βιοδυναμικές οδηγίες. Τα καλλιεργημένα εσπεροειδή καθώς και τα τελικά προϊόντα- χυμός και αιθέριο έλαιο- κατεργάζονται κάτω από την εποπτεία και τους ποιοτικούς ελέγχους της Salamita.

Fair Trade Ρατάνια

Τόπος παραγωγής: Σαν Αντόνιο, Περού

Εποχή θερισμού: Καλοκαίρι

Μέθοδος παραγωγής: Οργανική και άγρια συγκομιδή με τα χέρια

Πρίν από 40 χρόνια περίπου ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Weleda για προστασία του φυτού Ρατάνια, καθώς εξαιτίας της ολοένα και αυξημένης του χρήσης κινδύνευε να εξαφανιστεί. Μέσα από την στενή συνεργασία της Weleda με μια ομάδα τοπικών αγροτών, την Αρχή Διατήρησης του Περιβάλλοντος και με την υποστήριξη και άλλων ειδικών, το πολύτιμο αυτό φυτό είναι προστατευμένο σε μία έκταση 5000 εκταρίων, πιστοποιημένα οργανικής. Για κάθε φυτό ρατάνια που κόβεται, 5 καινούριες ρίζες ρατάνιας ξαναφυτεύονται σε αυτήν ακριβώς την προστατευμένη τοποθεσία.

Μέσω αυτού του έργου η Weleda κατάφερε να εξασφαλίσει την ετήσια ανάγκη της για 1 τόνο αποξηραμένες ρίζες ρατάνιας. Επίσης και ακόμη πιο σημαντικό η Weleda όχι μόνο διασφάλισε την μακροπρόθεσμη παράταση ζωής για αυτό το φυτό αλλά παρείχε και ουσιαστική εκπαίδευση καθώς και εγγυημένη εργασία και αμοιβή για τους τοπικούς αγρότες.

Fair Trade Ιπποφάες

Τόπος παραγωγής: Τοσκάνη, Ιταλίας

Εποχή θερισμού: Καλοκαίρι

Μέθοδος παραγωγής: Βιοδυναμική

Για περισσότερα από 10 χρόνια, η Weleda συνεργάζεται με την φάρμα Σαν Μάριο και τον κύριο Kuenzi, πρωτοπόρο στην καλλιέργεια βιοδυναμικού Ιπποφαούς. Παλαιότερα μπορούσε κανείς να βρεί ιπποφάες σε αφθονία στην Ιταλία, την Ελβετία καθώς και στις νότιες περιοχές των Γαλλικών Άλπεων. Με την πολυτισμική αύξηση και ανάπτυξη στις περιοχές αυτές, η συγκομιδή του ιπποφαούς δυσκόλεψε πολύ.

Ο κύριος Kuenzi επέλεξε την πιο κατάλληλη από τις 120 ποικιλίες ιπποφαούς για καλλιέργεια στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της φάρμας του. Το ιπποφαές καλλιεργείται κάτω από τις αυστηρές βιοδυναμικές οδηγίες, σε περίπου 200 εκτάρια γής.

 

Fair Trade Άγριο Τριαντάφυλλο

Τόπος παραγωγής: Τουρκία

Εποχή θερισμού: Μάρτιος- μέσα Ιουνίου

Μέθοδος παραγωγής: Οργανική

Εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας των σειρών περιποίησης προσώπου και σώματος με άγριο τριαντάφυλλο, η Weleda έγεινε ο μεγαλύτερος αγοραστής των τριαντάφυλλων του γένους Damascena και Centifolia, συλλέγοντας περισσότερα από 400,000,000 τριαντάφυλλα ετησίως. Για να μπορέσει να διασφαλίσει και σε βάθος χρόνου τις ποσότητες αυτές σε τριαντάφυλλα, η Weleda συνεργάστηκε με αγρότες και κατοίκους του χωριού Senir στην Τουρκία.

Πρίν χρόνια η Weleda ξεκίνησε ένα πρόγραμμα βοήθειας και υποστήριξης αυτών των κοινοτήτων ώστε να μετατρέψουν τις συμβατικές τους καλλιέργειες σε οργανικές. Από τότε περίπου 120 αγρότες μετέτρεψαν τις καλλιεργειές τους σύμφωνα με τα κριτήρια βιολογικής καλλιέργειας. Η Weleda συνεχίζει να παρέχει εκπαιδευτική, οικολογική και κοινωνική στήριξη, εξασφαλίζοντας σε αυτήν την κοινότητα την σίγουρη βιωσιμότητα της, προστατεύοντας παράλληλα την γή και το νερό τους.