ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝΦροντίδα για τη μητέρα και το μωρό > Βρεφική και Παιδική σειρά με μολόχα για ευαίσθητες και ατοπικές επιδερμίδες > Tips

Σημαντικές πληροφορίες για τη νευροδερματίτιδα


Σημαντικές πληροφορίες για τη νευροδερματίτιδα

Όπως και η αλλεργική ρινίτιδα, η νευροδερματίτιδα είναι μια ατοπική πάθηση που προκαλείται από μια γενετική υπερευαισθησία σε ερεθίσματα και που ουσιαστικά είναι ακίνδυνη. Αποτελεί χρόνια πάθηση που είναι κληρονομική από τον ένα ή και τους δύο γονείς και χαρακτηρίζεται από σημεία στο δέρμα που είναι ξηρά, ερυθρά, ξεφλουδίζουν και συχνά συνοδεύεται από εξαιρετικά κνησμώδες έκζεμα. Συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο και στις εκτατικές επιφάνειες, όπως τα γόνατα και οι αγκώνες. Η νευροδερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται περιοδικά και προκαλείται από ερεθίσματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Για παράδειγμα:

 • Περιβαλλοντικές επιδράσεις όπως μόλυνση της ατμόσφαιρας και ακραίες θερμοκρασίες
 • Εποχικές συνθήκες όπως ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ή θερμός και ξηρός αέρας σε δωμάτια με θέρμανση
 • Ασταθές περιβάλλον
 • Τροφικές αλλεργίες

Τα μωρά που παρουσιάζουν νευροδερματίτιδα είναι συνήθως αρκετά ευαίσθητα και ανήσυχα.

Εάν το δέρμα του μωρού σας παρουσιάζει οποιοδήποτε σημάδι αλλαγής για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ανησυχείτε ως γονείς, είναι καλό να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Τα τρία στάδια της νευροδερματίτιδας

Η νευροδερματίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε περιοδικά διαστήματα και συχνά σχετίζεται με συναισθηματικά αίτια. Το άγχος, η συναισθηματική ανησυχία αλλά και η ευθυμία μπορούν να οδηγήσουν σε επεισόδιο νευροδερματίτιδας, που συχνά εμφανίζεται σε τρία στάδια:

Στάδιο ηρεμίας

Το δέρμα φαίνεται φυσιολογικό, πιθανά ξηρό με ελαφρύ αίσθημα κνησμού

Στάδιο με ερεθισμό

Το δέρμα είναι ξηρό έως πολύ ξηρό με ερυθρά σημεία και σκισίματα. Ο κνησμός αυξάνεται και το δέρμα ‘τεντώνει’.

Οξύ στάδιο

Το δέρμα παρουσιάζει σοβαρό ερεθισμό, συνήθως με έκζεμα που αιμορραγεί ή έχει πύον, συνοδευόμενο από χρόνιο κνησμό.

 

Συμπληρωματική περιποίηση σε κάθε στάδιο

Κάθε στάδιο απαιτεί ξεχωριστή περιποίηση. Η Σειρά Περιποίησης με Μολόχα της Weleda βοηθά την επαναφορά της ισορροπίας του φυσικού φραγμού του δέρματος. Οι δυνάμεις αναδόμησης του δέρματος ενισχύονται, ώστε να βοηθήσουν το δέρμα να επαναφέρει τις φυσικές λειτουργίες του.

Όλα τα προϊόντα της Σειράς Περιποίησης με Μολόχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τακτικά κατά το στάδιο ηρεμίας.

Όλα τα προϊόντα της Σειράς Περιποίησης με Μολόχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά το στάδιο με ερεθισμό, μα εφαρμόζονται συνήθως ξεχωριστά λόγω της ξηρότητας του δέρματος κι ανάλογα με τον τύπο δέρματος.

Μια ακόμη συμβουλή μας είναι η εφαρμογή νωπής πετσέτας επάνω στις πάσχουσες περιοχές. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση από τον κνησμό.

Κατά το οξύ στάδιο το δέρμα είναι τόσο σοβαρά ερεθισμένο που τα προϊόντα θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στις μη-πάσχουσες περιοχές του δέρματος. Για τις πάσχουσες περιοχές συνιστώνται φαρμακευτικά προϊόντα ή προϊόντα που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. 

Κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων συνιστούμε τη χρήση των προϊόντων στης σειράς χωρίς άρωμα με καλέντουλα της Weleda για το λουτρό ή για τον καθαρισμό της περιοχής της πάνας.

Σημείωση: Τα καλλυντικά προϊόντα είναι σχεδιασμένη για να προσφέρουν (συμπληρωματική) περιποίηση και προστασία στο δέρμα. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε περεταίρω ερωτήσεις.

 

Μερικές απλές συμβουλές που κάνουν τη διαφορά.

Παράλληλα με τη χρήση της Σειράς Περιποίησης με Μολόχα της Weleda, κάποια ρούχα, συνήθειες και αλλαγές στη διατροφή μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

 • Κάντε μπάνιο το μωρό σας (ιδανικά στους 37°C) κατά προτίμηση με καθαρό νερό ή προσθέστε ένα ενυδατικό λάδι, χωρίς άρωμα, όπως το Λάδι Περιποίησης Καλέντουλας της Weleda, χωρίς άρωμα.
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις κνησμού, κόψτε τα νύχια των χεριών και καλύψτε τα χέρια κατά τη διάρκεια της νύχτας με βαμβακερά γάντια.
 • Κάντε απαλό μασάζ στις πάσχουσες περιοχές και καλύψτε τις με ένα νωπό πανί.
 • Τα ρούχα από βιολογικό βαμβάκι, μετάξι ή λινό είναι πολύ άνετα για το δέρμα. Αφαιρέστε τις ετικέτες.
 • Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά χωρίς αρώματα.
 • Σιγουρευτείτε πως το μωρό σας αναπνέει αρκετό καθαρό αέρα και αερίστε αρκετές φορές την ημέρα το δωμάτιο του μωρού.
 • Συγκεκριμένες ώρες ξεκούρασης, αρκετός ύπνος και καθημερινή ρουτίνα προσφέρουν ηρεμία και καθησυχάζουν.
 • Ένα τεστ αλλεργίας μπορεί να εξακριβώσει τυχών διατροφικές δυσανεξίες
 • Κάντε ένα διάλλειμα. Το άγχος σας μπορεί να περάσει στο μωρό σας.

Η συμβουλή μας: Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας! Θα γνωρίζετε αμέσως τις ανάγκες καθώς και τι είναι καλό για το μωρό σας.